torstai 12. syyskuuta 2013

Donna Leon - Kuolema vieraalla maalla

Komisario Guido Brunetti saa ratkaistavakseen amerikkalaisen nuoren miehen kuoleman. Kuollut löytyy aamun varhaisina tunteina kanaalista kellumassa ja Brunettin täytyy alkaa selvittää, miksi amerikkalainen murhattiin. Onko syynä pieleen mennyt ryöstö, kuten kovin moni uskoo, vai jotain aivan muuta?

Ensinnäkin vinkkinä: älkää lukeko tämän kirjan takakantta! Takakannen teksti ei ole pitkä ja silti se onnistuu paljastamaan kirjan tapahtumia melkein kahden kolmas osan verran koko kirjasta. Ei kiva. 

Toinen asia. Minusta tuo Brunettin sukunimi on vain hämmentävä, koska välillä meinaan väkisin alkaa lukea, että kuvioihin on ilmestynyt joku ruskeaverikkö, että mistä koko hahmo tilanteeseen tupashti ja missä kohdin niistä hiusten värjeä oikein kuvaltiinkaan...?? Ennen kuin sitten tajuan, että aah. Brunetti, isolla B-kirjaimella ja päähahmon sukunimi. Hyvä minä.

Tämä kirja eteni tavallaan samalla verkkaisella kaavalla kuin ensimmäinenkin osa, mutta toisaalta sitten kuitenkin tämä tuntui pitävän enemmän otteessaan. Minua kiehtoi kuvaukset Venetsiasta, italialaisten näkemys amerikkalaisista, selvitykset Italian politiikasta ja hallituksista ja "hyvä veli"-verkostosta, venetsialaisen Brunettin ärsyyntyminen siihen, miten koko kaupunki on täynnä pelkkiä turisteja jne. Nämä selvitykset kiehtoivat todella paljon ja ehkä ne pitivät niin tiukasti kirjassa kiinni.

Loppu oli ärsyttävä. Harmi, etten voi avautua siitä enempää. Sanoisinko toisaalta näin, että asiat kyllä selvisivät ja ratkesivat, mutta saiko paha lopulta palkkansa? Sitä voi jäädä kirjan lopun jälkeen miettimään. Toisaalta, ehkä tämä hieman erilainen loppu (tietyllä tavalla) rikkoi perinteistä ja hieman opettavaista dekkarikaavaa.

Kävin jo kirjastossa katsomassa, olisiko kolmas osa ollut hyllyssä, mutta eipä se tietenkään ollut. Pitää varmaan laittaa se varaukseen. Ennen sitä pitää sitten varmaan lueskella jotain muuta. Jotenkin vain nyt onnistuin koukuttamaan itseni tähän Leonin sarjaan. Onneksi osia pitäisi olla niin paljon, että varmasti ehtii kyllästyminen iskea ennen kuin pääsen loppuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti